Een kist, mand, plank of wade?

Het is al lang niet meer verplicht om een overledene in een kist te begraven of te cremeren. Het lichaam mag bijvoorbeeld ook in doeken worden gewikkeld, of op een opbaarplank. Zolang het lichaam maar praktisch en hygiënisch vervoerd kan worden en het moet afgedekt zijn tijdens begrafenis of crematie. Op uitvaart.nl lees je wat de wet hierover zegt. Hieronder zetten we wat mogelijkheden voor je op een rij.

Uitvaartkist

Dit is nog steeds de bekendste en populairste optie. De keuze is tegenwoordig enorm. Er zijn goedkope uitvaartkisten, maar ook heel dure, je kunt kisten beschilderen of zelf maken, er zijn kartonnen 'doodskisten' en gevlochten manden. Lees hier meer over uitvaartkisten en waar je op moet letten.

Opbaarplank

Het woord zegt het eigenlijk al. Dit is een min of meer platte plank met een opstaande rand en handgrepen die ervoor zorgen dat hij gedragen kan worden. Zo'n plank is vaak goedkoper dan een kist en sommige mensen vinden het fijn om hun geliefde niet in een uitvaartkist te hoeven zien liggen. Op een plank ziet iemand er 'minder dood' uit, zeggen ze dan bijvoorbeeld. Feit is dat een plank ook nadelen heeft. Niet alle crematoria willen bijvoorbeeld een opbaarplank cremeren en dan moet de overledene alsnog in een kist worden gelegd. Dat is ook niet prettig. En je kunt een plank niet afsluiten, zoals veel mensen uiteindelijk toch willen.

Lijkwade

Een lijkwade is een rechthoekige doek waarin de overledene wordt gewikkeld. Dat kan overigens ook in een kist of op een baarplank. Er worden tegenwoordig heel mooie lijkwades gemaakt, zie bijvoorbeeld wat ze bij wikkelgoed.nl allemaal aanbieden. Een lijkwade is niet perse goedkoper dan een kist overigens, stof kan ook duur zijn. Maar je kunt ook gewoon zelf een lijkwade maken, bijvoorbeeld van een mooi dekbedovertrek of een mooie lap stof van de markt. Zelf iets maken, heeft wel iets heel moois en intiems vinden wij. Een lijkwade is letterlijk en figuurlijk minder 'hard' dan een kist, maar het lichaam moet uit praktische overwegingen wel op een vlakke ondergrond liggen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een baarplank. Hou er ook rekening mee dat niet alle crematoria zomaar een lijkwade en plank accepteren, zie de alinea hierboven. 

Uitvaartmand

Eigenlijk is dit ook een soort kist, maar dan van gevlochten materiaal, zoals riet of twijgen. Een mand heeft een natuurlijke uitstraling en veel aanbieders maken er dan ook een soort eco-product van. Er zijn veel aanbieders, zoek in Google maar op 'uitvaartmand' en je ziet wat er allemaal wordt aangeboden.

Voor kinderen

Je moet er niet aan denken, maar ook kinderen kunnen overlijden. De meeste leveranciers hebben een speciaal assortiment kisten en manden, met thema's en in de meest uiteenlopende kleuren.

Je ziet dat er van alles kan. Wie even zijn best doet, vindt vast nog wel een paar andere nieuwigheden. Wij zagen laatst zelfs een soort organische cocon waarin je begraven zou kunnen worden om in een boom te veranderen. Op onze Facebook pagina hebben we dat bericht gedeeld. Voor alle duidelijkheid: zoiets staat de wet niet toe. Wil je meer weten? Neem dan contact op.