shutterstock 253759144

Rouwboeket

Bij veel crematies en begrafenissen is het een bloemenzee, soms lijkt het zelfs wel of mensen elkaar willen 'overbieden' met het grootste, mooiste rouwboeket, natuurlijk voorzien van een lint met daarop een mooie laatste groet. Er zijn zelfs bloemisten die zich hierin specialiseren. Er zijn geen regels of etiquette als het gaat om rouwbloemen. Hoe bepaal je dan wat je kiest?

Betekenis rouwbloemen

Als iemand een lievelingsbloem had, dan is de keuze niet zo moeilijk. Maar dat is natuurlijk ook wel eens niet het geval. Welke bloemen kies je dan? De meest gekozen bloem voor een rouwboeket is de witte lelie. Maar je kunt je ook laten leiden door de betekenis van bloemen, zoals in dit overzicht (bron: Fleurop). Om het persoonlijk te maken, kun je ook zelf bloemen plukken en daar een mooi herinneringsboeket van maken. Dat betekent misschien nog wel meer.

Waar bestellen?

De meeste uitvaartondernemers hebben wel contacten met bloemisten die rouwboeketten kunnen maken. Daar verdienen ze dan wel of geen marge op, dat kun je gewoon vragen. Tegenwoordig kun je ook heel gemakkelijk online rouwbloemen bestellen. Typ maar een 'rouwbloemen' of 'rouwboeket' in Google, dan krijg je een hele lijst van aanbieders. Je kunt ook naar je eigen favoriete bloemist gaan, of je plukt de bloemen zelf.

Rouwbloemen zijn duur

Dit klopt als een bus. Rouwboeketten zijn best duur vergeleken bij een gewone bos bloemen, zoals bruidstaarten ook duurder zijn dan gewone taarten. Waarom dat is? Zeg het maar. Het kan te maken hebben met de grootte van het boeket, en soms is het gewoon zo dat iedereen; de bloemist, de uitvaartondernemer er iets aan wil verdienen. Zelf een boeket samenstellen of plukken is in ieder geval een stuk goedkoper. Een eigenlijk ook wel zo persoonlijk.

Wat gebeurt er met rouwbloemen na de uitvaart?

Dit bepaalt de familie. Soms gaan de bloemen en andere herinneringen mee naar huis, soms nemen mensen alleen de linten mee en blijven de bloemen achter. Ze gaan dan niet mee de oven of het graf in, maar worden bijvoorbeeld gezet bij gedenkplaatsen op het terrein van het crematorium of op de begraafplaats.

Alternatieven voor rouwbloemen

Wat nou als de overledene helemaal  niet zo'n bloemenmens was, of je wilt zelf iets anders? Rouwbloemen zijn geen verplicht nummer. Ze zijn ooit bedoeld als een uiting van liefde of waardering voor de overledene. Maar die mag je best op een andere manier laten zien. Knuffels, een persoonlijke brief, kaarsen, foto's of iets anders dat jou herinnert aan het leven van de overledene of jullie relatie. Dat mag allemaal.