909 BK88

Welke uitvaartkist kiezen?

Er zijn heel veel kisten...

Een kist is een kist? Nou, vergeet het maar. Je kunt het tegenwoordig eigenlijk zo gek niet bedenken, of het bestaat: uitvaartkisten van twijgjes, kartonnen eco-kisten, houten kisten, glazen kisten, bedrukte kisten, kisten van je favoriete voetbalclub. Je ziet door de bomen bijna het bos niet meer.

Wat zegt een kist over jou?

Vroeger - soms misschien nog steeds wel - zei een doodskist ook iets over je status. Had je geen geld, dan werd het een simpele spaanplaat kist en had je het breed? Dan werd het een luxe massief houten gevaarte met krullen op het deksel en gouden handgrepen. Tegenwoordig zijn er veel meer keuzes, zie de voorbeelden hierboven. Voor sommige mensen is een uitvaartkist dus heel belangrijk, maar je ziet ook dat steeds meer mensen er redelijk praktisch in staan: "hij wordt toch verbrand", zeggen ze dan. En daar is ook iets voor te zeggen. Er zijn overigens ook alternatieven voor een kist, zoals een lijkwade en een opbaarplank. Daarover lees je hier meer.

Kist beschilderen of zelf maken?

Dit zie je tegenwoordig steeds meer: kinderen die de kist van oma of hun ouders beschilderen. Dat is een mooie manier om uiting te geven aan verdriet. Of een vriendenclub die een laatste boodschap op de kist schildert. Als je zoiets wilt, moet je wel opletten dat je een kist neemt waarop verf of inkt goed hecht, dus liefst niet glanzend gelakt. Je kunt een grafkist ook helemaal zelf of met elkaar samen maken. Kijk maar eens op deze pagina voor informatie en een heuse bouwtekening. Ook hier wel rekening houden met de praktische kant van de zaak: een crematiekist moet (natuurlijk) bestaan uit brandbaar materiaal. De wet verbiedt kunststoffen of metalen, behalve voor hangrepen en dergelijke. En zorg ervoor dat de bodem geen vocht doorlaat.

Hoe kies je de juiste uitvaartkist?

 Hier is eigenlijk niet een enkel antwoord op. Wat juist is, hangt af van wat je zelf belangrijk vindt. Er zijn wel wat praktische overwegingen. Zo accepteren niet alle crematoria een kartonnen kist omdat die te snel vlam zou vatten en zo gevaarlijk kan zijn voor medewerkers van het crematorium. Prijs is ook een factor. Bij veel uitvaartondernemingen kost een basiskist als snel 450 euro en dat is veel geld voor 6 gefineerde planken. Wil je iets uitbundigers, dan is 1000 euro of meer voor een grafkist geen uitzondering. Je kunt je afvragen of je dat geld niet beter kunt besteden aan het maken en delen van waardevolle herinneringen. De meeste mensen die wij treffen, gaan voor de nette houten uitvaartkist die we standaard in ons pakket aanbieden. Maar voor wie dat wil, is de keuze dus enorm. Kijk maar eens op de productenpagina van Bogra, waar wij ons uitvaartkisten bestellen. 

 Wil je meer weten of een advies? Neem contact op.