Thanatopraxie, wat is dat?

Een lichte balseming, in vaktermen thanatopraxie is iets dat je tegenwoordig best vaak ziet. We krijgen er in ieder geval veel vragen over. Het lijkt ook mooi om iemand die overleden is zo lang mogelijk te houden zoals hij of zij was. Maar er zijn ook nadelen. 

Wat is thanatopraxie?

We hebben het over een lichte balseming (een volledige balseming is in Nederland bij wet verboden, behalve voor leden van het Koninklijk huis), maar eigenlijk wordt bedoeld een tijdelijke balseming, bedoeld om een lichaam na overlijden langer 'goed' te houden en ontbinding uit te stellen. Hoe lang dat is, verschilt per keer. In het algemeen neemt de werking van een thanatopraxie na ongeveer een week weer stapsgewijs af. In de praktijk is de begrafenis of crematie dan bijna altijd achter de rug.

Hoe werkt het?

Bij een thanatopraxie worden het bloed en andere lichaamseigen vloeistoffen van de overledene vervangen door een balsemvloeistof die het ontbindingsproces afremt. In dit filmpje wordt dat proces stap voor stap uitgelegd.

Waarom wel kiezen voor thanatopraxie?

Mensen kiezen hiervoor om een geliefde zo lang mogelijk bij zich te houden zoals die persoon was. Dus zonder de lichamelijke veranderingen die na de dood optreden, zoals verkleuring van huid en nagels, indroging en geuren. Ook maakt een thanatopraxie het mogelijk om iemand zonder koeling op te baren. De behandeling kost circa 500 euro.

Waarom niet kiezen voor thanatopraxie?

Een thanatopraxie is best een heftige behandeling, waarbij de balsemvloeistof in het lichaam wordt gebracht op een manier die een beetje doet denken aan een liposuctie. Wie dat wel eens gezien heeft, weet dat het geen prettig gezicht is. Wil je dat echt? Het kan ook niet thuis gebeuren. En bovendien: het veranderen van een lichaam hoort bij het afscheid nemen en kan ook helpen bij het accepteren van wat komen gaat. Meestal is de aanblik van een overledene ook helemaal niet zo 'eng' als mensen vooraf denken.

Als je het ons vraagt, is het antwoord dit: in verreweg de meeste gevallen is een thanatopraxie geen noodzaak en is de toegevoegde waarde beperkt. Bij elkaar zijn, een liefdevolle behandeling van degene die is overleden en samen afscheid nemen, is belangrijker.