De uitvaart van een natuurmens.

“We hebben met zijn allen een wandeling gemaakt en daarna hebben we haar op de natuurbegraafplaats begraven.”

Wat moet er op een rouwkaart staan?

Wat moet er op een rouwkaart staan?

En: is een uitvaartkaart nog wel van deze tijd? Bij vrijwel elke uitvaart maken we een uitvaartkaart, ook wel rouwkaart genoemd. Hoewel het ook steeds vaker voorkomt dat we alleen nog een digitale kaart maken die verstuurd wordt via e-mail of WhatsApp en zelfs in sommige gevallen gedeeld wordt op Facebook en Instagram. Een digitale uitvaartkaart hoef je niet te drukken, dus dat scheelt tijd. Als er haast is, is een digitale kaart vaak praktischer. Wat ook scheelt is dat je hem niet hoeft te verzenden. Dat scheelt kosten. Op een uitvaartkaart zit al snel ruim 2 euro aan postzegels.

Lees meer
Wat kun je doen op de dag van de euthanasie?

Wat kun je doen op de dag van de euthanasie?

De dag van euthanasie is ongetwijfeld een zeer moeilijke dag voor iedereen die betrokken is bij het leven van de patiënt. Het is een dag vol emoties, gedachten en gevoelens. Het is een dag waarop je je geliefde een laatste keer zult zien. Het is daarom belangrijk om deze dag zo zinvol en gedenkwaardig mogelijk te maken. In deze blogpost bespreken we enkele dingen die je kunt doen op de dag van euthanasie.

Lees meer
Afscheid van mijn lief

Afscheid van mijn lief

Toen Hubert en ik begonnen met BobbieFinns, hadden we best al wat ervaring met crematies en begrafenissen. Daar werden we niet blij van. Voor mij was het afscheid van Ghislaines moeder het keerpunt. Zo niet hoe Ada was. Eigenlijk vind ik dat altijd als ik in een crematorium kom. En Ghislaine was er nog veel stelliger in: “Zo wil ik het absoluut niet”. Maar een plan voor als een van ons zou overlijden, dat hadden we natuurlijk niet.

Lees meer
De euthanasie van mijn moeder

De euthanasie van mijn moeder

Mijn moeder kreeg longkanker. Ze koos voor euthanasie op het moment dat ze niet meer zelfstandig naar de wc kon. Dat was voor mij even schrikken. Ik had haar het liefst iedere dag nog even gezien.

Lees meer
Kinderen en de dood

Kinderen en de dood

Mijn kinderen waren 3 en 7 toen hun oma overleed: de eerste dood die ze daadwerkelijk meekregen. De laatste weken waren ze elk weekend met elkaar in de tuin bij opa en oma aan het spelen. Ze bespraken tekeningen en foto’s met oma in bed, ze knuffelden her en der wat, er stond altijd lekkers bij het bed van oma en elk weekend werd ook weer gevolgd door zo’n nieuw weekend.

Lees meer
Wat kost een uitvaart? Vergelijk deze kosten maar eens.

Wat kost een uitvaart? Vergelijk deze kosten maar eens.

Dit is een veelgestelde vraag. De meeste uitvaartverzekeraars, zoals Dela of Monuta, geven op hun site de mogelijkheid de kosten te berekenen. Dan kom je snel op bedragen van 7000, 8000 euro of meer. Ik ben van mening dat het ook anders kan. En je hebt zeker keuzes. Daarom zal ik het eens anders benaderen. Ik zet opties naast elkaar en vergelijk de kosten voor je. Bij een uitvaart komen verschillende kosten kijken. Allereerst zijn daar de kosten van de daadwerkelijke begrafenis of crematie.

Lees meer
Het begon met de dood van Pieter

Het begon met de dood van Pieter

In 2009 kreeg mijn zwager Pieter een hersentumor. Twee dochtertjes en zijn vrouw liet hij na een jaar in 2010, na een heel zwaar ziekbed (hij wilde geen euthanasie) achter. Het was mijn eerste echte uitvaart die ik van heel dichtbij meemaakte. Zwager Pieter had een vriend die uitvaartondernemer was.

Lees meer