Een persoonlijk afscheid is niet duurder dan een standaard uitvaart

Het is wel veel fijner.

Wat kost een uitvaart?

Toen we begonnen, hebben we tegen elkaar gezegd: voor het bedrag dat DELA uitkeert als je bij hen verzekerd bent, moet je ook een persoonlijk afscheid kunnen regelen. Voor 2019 is de uitkering bij DELA standaard € 3437,00 (naturaverzekering plus aanvullende geldverzekering). Andere uitvaartverzekeraars zoals Yarden en Monuta hanteren vergelijkbare bedragen als je de uitvaart door iemand anders dan hen laat verzorgen.

Dus: voor 3437 euro kun je al bij BobbieFinns terecht. En voor dat bedrag krijg je:

 • Advies, ideeën, dagelijkse steun en toeverlaat van A tot Z.
 • Al het regelwerk dat nodig is, zoals het doen van aangifte en het regelen van een eventuele afscheidslocatie buitenshuis.
 • Laatste verzorging thuis, als je dat wilt kun je zelf helpen. Daar nemen we ruim de tijd voor.
 • Opbaring thuis, tot het moment van afscheid, inclusief één controle.
 • Ontwerp van een kaart voor jou op maat, plus als je dat wilt een advertentie, e-mail en/of social mediabericht.
 • Een mooie populierenhouten multiplex-uitvaartkist (geen fineer). Zie deze foto van het model Camelina 909. Deze kist kost bij DELA bijvoorbeeld € 566,39.
 • Samen in de kist leggen op de dag van het afscheid.
 • Vervoer naar het crematorium (of de begraafplaats), of eerst naar een andere locatie voor het afscheid en daarna naar het crematorium. We vervoeren met een keurige, zwarte Mercedes Vito.
 • Technische crematie (zonder gebruik van de aula en koffiekamer).

Zijn we de goedkoopste die je kunt vinden? Zeker niet. Als je wilt, kun je via allerlei websites een budgetuitvaart zelf regelen. En dat is zeker goedkoper. Maar we kunnen je wel zeggen: er is niemand die er meer tijd en moeite in steekt om het precies zo te maken als je wilt.

Wat zijn eventuele extra kosten?

In de praktijk zijn er bijna altijd extra kosten die meestal ook niet zijn verzekerd. Denk aan drukwerk, een advertentie in de krant en catering. Bij BobbieFinns zijn dit de meest voorkomende extra kosten:

 • Extra vervoer, bijvoorbeeld van huis naar een rouwcentrum in plaats van thuisopbaring. Denk aan € 200,00 per rit. Extra vervoer is er ook als de kist op een andere dag of plaats bezorgd moet worden.
 • Meerdere controles van het lichaam, als dat nodig is, of als je jezelf daar prettiger bij voelt. Per controle EUR 45,00.
 • Verblijf in uitvaartcentrum (in plaats van thuisopbaring), afhankelijk van locatie. Bij DELA kost dit € 117,50 per dag, of € 177,50 voor de 24-uurskamer. Er zijn goedkopere alternatieven.
 • Huur eventuele afscheidslocatie. Denk aan 500 euro. Dit zijn ook ongeveer de kosten die een crematorium rekent voor gebruik van aula en koffiekamer.
 • Catering. Hier geldt: je kunt het zo gek maken als je wilt. En een borrel ‘s middags is duurder dan een kop koffie in de ochtend. Als je rekent met 15 tot 20 euro per persoon, dan zit je meestal goed.
 • Drukwerk kaarten en portokosten. Formaat en oplage zijn bepalend, maar drukwerk kost bij een oplage van 50 stuks als snel 3 euro per kaart, inclusief envelop. Postzegels kosten € 0,87 per stuk en voor een normale kaart heb je er 2 nodig. 
 • Plaatsingskosten advertentie. Dit zijn de kosten van de krant. Die worden berekend per millimeter. Als je uitgaat van een advertentie van 85 mm breed (2-koloms) en 175 mm hoog, dan kost een advertentie in het Eindhovens Dagblad (gehele oplage) ongeveer 1150 euro. In de Volkskrant is dat de helft meer.

Goed om te weten: wij verdienen niks op dit soort inkoop en factureren 1-op-1 die kosten door. We hebben dus ook geen belangen bij leveranciers. Ons belang is jouw belang: het mooist mogelijke afscheid.

Wat kost een uitvaart onder de streep?

Gemiddeld kost een crematie in Nederland ongeveer 8000 euro, een begrafenis zelfs nog meer. Dat is veel geld en meestal is de verzekering niet voldoende om alles te dekken. Je ziet hierboven welke kosten erbij kunnen komen. Wat kost het dan bij BobbieFinns? Dat hangt af van wat we samen bespreken, maar wij komen zelden boven het gemiddelde. Bovendien leggen we je altijd verschillende opties voor, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.