De mogelijkheden bij een uitvaart in de zomer

Dit vinden wij persoonlijk

 

  1. We luisteren naar je wensen.
  2. Wij inspireren en organiseren.
  3. We doen het samen, helemaal op maat.
  4. Een afscheid op een fijne plek.
  5. Waar je met een goed gevoel op terug kijkt.

Een uitvaart in de open lucht: kan dat?

Je ziet het steeds vaker. Een uitvaart buiten. Kan dat en mag dat? 

Zoals je weet er kan en mag er veel meer dan de meeste mensen denken. Dus ja: buiten afscheid nemen kan heel goed. Behalve als het een afscheid betreft op een openbare plek zoals een park, of bos. Dat is meestal onmogelijk te realiseren. Je hebt bijvoorbeeld een vergunning nodig en die aanvragen kost tijd. Zelfs als een melding voldoende is, duurt het proces te lang. In de gemeente Eindhoven bijvoorbeeld moet je een evenement uiterlijk 4 weken voor datum melden.

Het weer is in ons land natuurlijk altijd de grote onzekere factor bij een afscheid buiten. Gelukkig is het tegenwoordig veel beter te voorspellen hoe het weer wordt, maar het is soms ook fijn om een locatie te vinden waar je zowel binnen als buiten terecht kunt. 

Buiten kun je op veel plaatsen afscheid nemen. Meestal niet bij de crematoria. Hoewel we vorig jaar bij een crematorium in Haarlem waren. En die hadden ook buiten een ‘grote zaal’. Erg fraai, dat zouden meer crematoria moeten doen.

Buiten afscheid nemen in de regio Eindhoven – standaard locaties 

In de regio Eindhoven zijn er niet heel veel standaardlocaties waar je terecht kunt. De meest in het oog springende plek waar je -enigszins- een afscheid buiten kunt organiseren is natuurbegraafplaats Schoorsveld. Door de magistrale ligging en het bijzondere gebouw zit je binnen toch vrijwel buiten. Omdat je ook te voet de gang naar het graf of de crematie maakt ervaren veel mensen dit ook als een buiten-uitvaart. En je hebt hier ruim de tijd voor een afscheid: 4 uur. Dus je kunt in het programma ook tijd opnemen om (samen) een wandeling te maken door de natuur.

Buiten afscheid nemen in Eindhoven – bijzondere locaties

Wil je gebruik maken van een locatie die meer ervaring heeft met buiten afscheid nemen, dan kun je soms terecht bij een horecagelegenheid. Sommigen hebben liever geen afscheid waar de overledene bij aanwezig is, bijvoorbeeld omdat het personeel

Afscheid tussen de appelbomen

In Eindhoven kun je voor een afscheid in de boomgaard terecht bij de Philips Fruittuin. Een mooie plek, zeker als de appelbomen in bloei staan of geoogst moeten worden. Het is wel een locatie die ook gebruikt wordt als bezoekerscentrum en boerderijwinkel. Het is dus vaak even passen en meten met de beschikbaarheid. Er is ook een locatie binnen, maar die is niet zo groot. 

Uitvaart in een fraaie tuin

Bij het Wasven in Eindhoven hebben ze een heel fraaie oude tuin met een grote tent erbij. Dus als het regent kun je ook nog droog zitten. Er is geen andere ruimte beschikbaar voor een uitvaart bij het Wasven. Naast de tent ligt een heel mooie oude pergola naast een boomgaard waar de schapen grazen. Een magische plek in de zomer.

Buiten afscheid nemen op een openbare plek

Veel mensen zouden heel graag afscheid nemen in een park of in een bos. Hoewel dit technisch gezien zou kunnen, is het regelen van een vergunning dermate complex dat het bijna niet mogelijk is om dit te doen. Tenzij je ver van tevoren weet dat het afscheid eraan komt, bij een euthanasie misschien. Wil je dus op een openbare plek een afscheid organiseren, dan raden wij dat af. Wat je wel kunt doen, is de as -of een gedeelte daarvan- verstrooien op je favoriete bospad, of bij het park waar je zo graag wandelde.

Afscheid nemen in je eigen tuin

Natuurlijk kun je afscheid nemen in je eigen tuin. Je hoeft daar helemaal geen grote tuin voor te hebben. Dan hou je het wat intiemer en klein. Maar ook dan kun je veel mensen ontvangen. Een van de meest intieme uitvaarten die wij mochten organiseren was in de achtertuin van een mevrouw die enorm van haar tuintje hield. Lees hier hoe we dat organiseerden. Maar ook als je wel de ruimte hebt is het natuurlijk een zeer persoonlijke plek om je leven te vieren. Het klinkt misschien als veel werk, maar wij organiseren als je wilt ook een tent en catering voor je. 

Wil jij ook een zomers afscheid buiten, dan denken we graag met je mee. Wil je het er eens met ons over hebben, dan is een telefoontje, mailtje, of chat via de site genoeg. 

Neem gewoon even vrijblijvend contact met ons op!

Wat maakt BobbieFinns nog meer anders?

We betrekken  je er altijd bij.  

Een uniek afscheid is niet perse duurder, maar het is wel meer werk dan een standaard dienst in het crematorium. Maar belangrijker is voor ons: samen organiseren, is samen verwerken en dat is heel speciaal. Vrienden vinden het fijn als ze kunnen helpen.

Thuis opbaren is bij ons niet duurder. 

Thuis opbaren is vaak duurder. Waarschijnlijk omdat het iets meer werk is. Thuis opbaren is alleen vaak erg fijn. Dat is ook onze ervaring. Nog even thuis bij elkaar kunnen zijn is vooral afscheid nemen in je eigen tempo. Maar als je het toch wat eng vindt, of geen geschikte ruimte hebt, dan kan het natuurlijk ook anders. 

Wij zijn ook gewoon mensen

In de uitvaartwereld zijn veel ongeschreven regels. En dat is prima, want die geven houvast. Maar wij zijn bovenal gewoon mensen die met je meeleven, meedenken en meedoen. We helpen je met adviezen, mogelijkheden en tips. Daarbij laten we veel ruimte voor jezelf als je dat wilt. Dit zijn wij.