Een eerlijke uitvaart, is dat niet doodgewoon?

Sinds kort hebben Hubert en ik ons aangesloten bij Eerlijke Uitvaarten. Best gek als je er zo over nadenkt, dat er een clubje is voor eerlijke uitvaartondernemers. Dat zou toch de standaard moeten zijn? Laat ik direct duidelijk maken: ik zeg niet dat andere uitvaartondernemers oneerlijk zijn. Helemaal niet zelfs. Maar onze branche als geheel staat ook niet echt bekend om zijn transparantie. Dus, wat vinden we eerlijk?

Eerlijk is een transparante prijs

Weet jij wat een uitvaartkist werkelijk kost? Of een stapel rouwkaarten? Precies, de meeste mensen hebben geen idee. En dat is handig rekenen. In onze ervaring kosten de meeste uitvaartondernemers onder de streep min of meer hetzelfde. Maar sommige schermen met een lagere vergoeding voor hun werk en sprokkelen hun verdiensten bij elkaar door extra marge hier en een opslag daar. Dan kost deze kist ineens 700 euro, terwijl wij er maar € 279,28 voor betalen (voorjaar 2024). Hoe eerlijk kun je adviseren als je bij de keuzes een commercieel belang hebt? Precies. Daarom zijn we liever duidelijk over wat wij verdienen en wat de rest kost. Hier lees je wat een uitvaart bij BobbieFinns kost.

Let op: bij een uitvaartverzekering gaat het net zo. Kies je voor een lokale uitvaartondernemer? Dan krijg je ‘minder’ dan de waarde van de diensten bij de verzekeraar. Maar is dat wel zo? Neem het voorbeeld van de kist. Als je de ‘echte’ waarde van alles bij elkaar optelt, krijg je vaak een heel andere uitkomst. Lees ook: Ik heb een uitvaartverzekering, mag ik zelf een uitvaartverzorger kiezen?

Eerlijk is jouw belang voorop

De meeste mensen weten – gelukkig – niet zoveel van uitvaarten, wat je moet doen en wat alles kost. Daar heb je een uitvaartondernemer voor, toch? Je moet er blind op kunnen vertrouwen dat hij of zij jouw belang voorop stelt. En dat het advies dat je krijgt het beste is voor jou en niet omdat de ondernemer toevallig meer korting krijgt van het ene rouwcentrum dan van het andere. Wij zijn liever onafhankelijk. We vertellen je precies welke keuzes je hebt en wat alles kost. We verdienen niks aan inkoop van kaarten, bloemen, kisten of wat dan ook. 

Over keuzes gesproken, ‘Laat je niet kisten’ is een leuk geschreven en handig boekje over de kosten van een uitvaart, met ervaringen en tips.

Eerlijk is duidelijk vertellen wat wel en niet kan

Je hoort vaak over de standaard menukaart van uitvaartondernemers: begraven of cremeren, kaart A of B, lang of kort bloemstuk en oh ja: deze kist of die? Dat is voor de organisatie lekker efficiënt, maar wordt het een bijzonder afscheid, of persoonlijk? Daar twijfelen we aan. Ook hier geldt dat het natuurlijk moet gaan om de overledene en het vieren van het leven, niet om wat zogenaamd moet. Er moet ook helemaal niet zoveel. Daarom komen wij altijd met alternatieve ideeën voor een mooi afscheid. Je hoeft er niks mee te doen. Het hoeft niet groots of bijzonder als je het liever klein en intiem houdt. Of andersom. Zolang je achteraf maar niet denkt: had ik het maar geweten. 

Eerlijk is eerlijk

De meeste uitvaartondernemers die ik ken, zijn lieve mensen die ontzettend hard hun best doen om van ieder afscheid iets moois te maken. Maar iedereen heeft zo zijn eigen stijl. Hubert en ik zijn ideeën-mensen en we houden van no-nonsense, informeel met elkaar omgaan. We grappen over dat we geen grijze pakken hebben (heb ik wel trouwens, maar een mooi pak). Maar veel belangrijker is de manier waarop we kijken naar hoe je mensen op de beste manier kunt helpen dealen met de verdrietigste momenten in het leven. Eerlijkheid lijkt ons een minimale eis. Vandaar.

Lees meer over het label Eerlijke Uitvaarten.