Als je leefde voor de jazz.
“Zijn vrienden hebben muziek voor hem gemaakt. Hij had het een heerlijk feest gevonden.”
Ik heb een uitvaartverzekering, mag ik zelf een uitvaartverzorger kiezen?
Om maar direct met de deur in huis te vallen: het antwoord is ja. Als je een uitvaartverzekering hebt, bijvoorbeeld bij DELA, Yarden of Monuta, dan kun je altijd kiezen voor een uitvaartondernemer die je zelf graag wilt. De verzekering keert een bedrag uit dat je kunt gebruiken voor de uitvaart en meestal hoef je daar zelf niets voor te doen.
Eigenlijk is er maar één ding dat je zelf moet doen: zelf een uitvaartverzorger kiezen en bellen. Dat gaat de verzekeraar niet voor je doen. Bij DELA, Yarden en Monuta willen ze namelijk liever dat je de uitvaart bij hen laat. Want daar verdienen ze geld mee. Om je een beeld te geven, dit zijn volgens de verzekeraars de gemiddelde kosten van een uitvaart (crematie):
- Consumentenbond 7.500 euro
- Verbond Verzekeraars 7.000 euro
- Monuta 6.500 – 11.000 euro
- Yarden 5.000 – 8.000 euro
- DELA 7.500
- BobbieFinns 3.500 – 5500 euro
Vergoed mijn uitvaartverzekering alle kosten?
Helaas niet. De meeste uitvaartverzekeringen dekken alleen de directe kosten van de uitvaart, zoals de crematie, verzorging van de overledene, de kist en begeleiding door een uitvaartverzorger. Wat zijn de extra kosten? Nou, catering bijvoorbeeld. Reken maar eens uit wat een koffietafel of een borrel voor 200 personen kost. 15 tot 20 euro per persoon ben je al gauw kwijt. Andere kostenposten zijn bijvoorbeeld bloemen en een rouwstoet. Let op: deze kosten zijn meestal niet verzekerd in de standaard dienstenverzekering.
Wat keert de verzekering wel uit?
Een kapitaalverzekering keert geld uit. Maar een naturaverzekering niet. Die levert diensten: de crematie, begeleiding, een standaard kist etc. Volgens DELA vertegenwoordigt dat een waarde van ongeveer 6000 euro. Maar de catering zit er bijvoorbeeld niet in! Met andere woorden, je moet bijna altijd bijbetalen. Hoeveel dat is, hangt af van de keuzes die je maakt.
Is het duurder om een eigen uitvaartondernemer te kiezen?
Nee, dat is het niet. De verzekeraar keert een bedrag uit waarvoor je de uitvaart kunt laten organiseren, bijvoorbeeld door ons. In het geval van DELA is dat bijvoorbeeld 3572 euro in 2021. Dat is minder dan de waarde van hun dienstenpakket, zo lijkt het. Hoe kan dat? Simpel: In de bedragen die verzekeraars noemen, zitten heel veel bedragen met winst, zoals de kist. Wij leveren die simpelweg goedkoper. En zo zijn er meer besparingen. Je kunt zelf een uitvaartverzorger kiezen, de uitvaart wordt er niet duurder van. In veel gevallen zelfs goedkoper.
Welk soort uitvaartverzekering heb ik?
Er zijn grofweg twee soorten uitvaartverzekeringen: naturaverzekeringen en kapitaalverzekeringen. In het eerste geval verzeker je een vast pakket diensten, zoals de crematie, begeleiding van de uitvaartondernemer, kaarten en auto’s etc. Een kapitaalverzekering is anders. In dit geval verzeker je een zelf te bepalen geldbedrag en dat wordt na overlijden uitbetaald. Kijk op de website van het Verbond van Verzekeraars voor meer uitleg.
Ik heb een verzekering bij DELA, Yarden of Monuta, of ergens anders. Hoe werkt dat?
Een uitvaartverzekering is bij DELA, Yarden en Monuta bijna altijd een naturaverzekering met een extra, vrij te besteden geldbedrag. Ze gaan er standaard vanuit dat je de uitvaart door hen laat verzorgen, maar dat hoeft niet. Als je ons de polisnummers geeft, dan regelen wij achter de schermen alles met de verzekering. Heb je ergens anders een natura-uitvaartverzekering? Dan werkt het eigenlijk op precies dezelfde manier. Wij regelen het zoveel mogelijk direct met de verzekeraar.
Goed om te weten: je eigen uitvaartverzorger kiezen is niet duurder!
Ik heb een kapitaalverzekering. Hoe werkt dat?
Zoals gezegd, een kapitaal-uitvaartverzekering keert bij overlijden een geldbedrag uit. Hoeveel dat is, bepaal je bij het afsluiten. Hoe meer je wilt verzekeren, hoe hoger de premie. Het geld dat je krijgt is vrij te besteden. De verzekering keert uit aan de nabestaanden.
In bijna alle gevallen kun je dit bedrag vrij besteden.
Weet je niet of er een verzekering is?
Mocht je niet zeker weten of er een verzekering is, of ben je de polis kwijt? Het verbond van verzekeraars heeft een handige zoekfunctie. Daar kun je vrij gemakkelijk terugvinden of er een verzekering gesloten is. Hier vind je de link naar de pagina met de aanvullende verzekering.
Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kun je ons altijd even mailen of bellen. Als je nog suggesties hebt naar aanleiding van dit stuk, dan horen we die graag.