Vijf bespaartips voor een mooie en heel persoonlijke uitvaart

Als je heel veel internationale collega’s hebt.

“Al zijn vrienden en collega’s hadden een vlag meegenomen. Zo hebben we hem uitgezwaaid.”

Vijf bespaartips voor een mooie persoonlijke uitvaart

Afscheid nemen is – helaas – een prijzige zaak. Een uitvaart kost in Nederland gemiddeld 7500 tot wel 8000 euro, zo heeft de Consumentenbond becijferd. Een crematie is meestal goedkoper dan een begrafenis. Dat heeft onder andere te maken met de grafkosten die normaal gesproken iedere tien jaar verlengd moeten worden. Maar ja, je wil natuurlijk ook op een mooie manier afscheid nemen. We geven je vijf tips om heel persoonlijk afscheid te nemen en tóch geld te besparen.

Tip 1: thuis opbaren in plaats van een rouwcentrum

Vroeger was dit heel normaal, maar in de loop van de tijd zijn we eraan gewend geraakt dat iemand die overlijdt naar een uitvaartcentrum, of rouwcentrum wordt gebracht. Waarom eigenlijk? Thuis opbaren klinkt voor sommige mensen spannend, maar achteraf is bijna iedereen blij met de keuze. Je kunt bij de overledene wanneer je wilt en zolang je wilt, in je eigen tempo afscheid nemen. Dat helpt bij het rouwproces. En je hebt niet meer nodig dan een geschikt bed op een plek in huis die je kunt aankleden zoals je wilt, met zijn of haar spulletjes, foto’s et cetera.

Thuis opbaren is veel goedkoper dan verblijf in een rouwcentrum. Dat kost al snel 100 tot 125 euro per nacht, of circa 175 euro voor een zogenaamde 24-uurs kamer. Bezoek is op afspraak en kost bij Dela tegenwoordig 140 euro voor drie kwartier. Vergelijk dit met een thuisopbaring: die kost feitelijk niet meer dan de huur van een bedkoeling, ongeveer 100 euro voor de hele periode, plus een controle aan huis. Bij ons is dit gewoon inbegrepen. Misschien komt er een extra controle bij voor 65 euro, maar that’s it.

Tip 2: kies voor een digitale rouwkaart

Drukwerk is duur. Een mooie rouwkaart met bijpassende envelop kost al snel drie euro per stuk. En daar komen dan de portokosten nog bij: twee postzegels van € 1,01 per stuk. Als 100 kaarten wilt versturen, kost je dat dus zomaar 502 euro. Vaak heb je dan ook nog een min of meer standaard kaart. Als je daarvoor een vormgever moet inhuren, kost dat ook gemakkelijk 150 euro. Wil je ook nog een advertentie in de krant zetten, dan moet je rekenen op minimaal 500 euro extra voor een kleine advertentie, meestal is het meer. Als voorbeeld: een advertentie van 2 kolommen breed en 175 mm hoog kost in het Eindhovens Dagblad ongeveer 1150 euro, in de Volkskrant bijna de helft meer. Veel goedkoper en sneller ook trouwens is digitale communicatie, bijvoorbeeld via e-mail, WhatsApp of via Facebook (Messenger).

Tip 3: kies voor een technische crematie

Een technische crematie klinkt, hoe moet je dat zeggen, technisch. Maar eigenlijk betekent het niks meer of minder dan een crematie zonder dienst in de aula en gebruik van de koffiekamer in het crematorium. De kosten verschillen per crematorium en er zijn aparte tarieven voor avondcrematies, speciale dagen en voor kinderen. Dela vraagt bijvoorbeeld voor een technische crematie € 925,00. En als je er een uurtje aula en koffiekamer bij wilt kom je uit op € 1685,00.

Oké, zul je zeggen, maar wat is dan het alternatief? Je wilt op een mooie manier afscheid nemen, en persoonlijk. Het is goed om te weten dat zo’n afscheid niet in het crematorium hoeft plaats te vinden. Het mag ook thuis, of in het favoriete restaurant van de overledene, of op de sportclub. En dat is niet alleen heel persoonlijk, maar vaak ook goedkoper dan in het crematorium. Een mooi idee vinden wij altijd om samen te komen op een plek die voor de overledene, of jullie samen veel betekende, en aan het einde de overledene letter en figuurlijk uit te zwaaien. We brengen hem of haar dan samen naar het crematorium, waar je eventueel nog een intiem moment van afscheid kunt regelen.

Tip 4: Maak duidelijke afspraken over de catering

Onderaan de streep zijn hapjes en drankjes altijd een grote kostenpost. Tel even mee: 150 gasten in de koffiekamer van het crematorium of het favoriete restaurant, maal 13,30 euro per persoon voor een gemiddeld zoet of hartig arrangement (bron: horecabrochure DELA 2023) met koffie en thee, maakt samen 1995 euro, zonder frisdrank, bier en wijn. Wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan, dan zijn dit zomaar een paar goede tips:

  1. Kies een goed tijdstip. Koffie en thee kosten minder dan een borrel. Een afscheid in de ochtend is dus meestal goedkoper dan aan het einde van de middag of rond lunchtijd.
  2. Overdrijf niet. Het is een uitvaart, geen maaltijdservice. Natuurlijk is het netjes om mensen een hapje en een drankje te serveren, maar niemand verwacht een lopend buffet.
  3. Regel een aparte borrel of nazit. Als je een grote groep gasten hebt, kun je heel goed na het afscheid nog een borrel of zelfs een etentje organiseren voor familie en de beste vrienden. Dat is ook heel intiem en persoonlijk.
  4. Maak goede afspraken. Bijvoorbeeld: wel of geen alcohol schenken, of alleen vanaf een bepaalde tijd? Onbeperkt hapjes of maximaal een paar rondes? Dit soort dingen kun je vooraf goed bespreken. En als je een grote groep verwacht: spreek een all-in prijs per persoon af, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Tip 5: betrek familie en vrienden erbij

Je kunt ervoor kiezen om een uitvaartondernemer alles voor je te laten regelen. Maar dat betekent in de praktijk eigenlijk: duurder en minder persoonlijk. Ik noem een paar voorbeelden: Een standaard rouwboeket kost gemakkelijk 150 euro, voor 50 euro kun je zelf een prachtig boeket laten maken van de lievelingsbloemen van de overledene. Vier professionele dragers voor de kist kosten zeshonderd euro, beste vrienden en familie vinden het een eer om te doen. Heb je zelf een ontwerper in je vriendenkring? Of een prachtige kindertekening voor de overledene? Een kaart maken en laten drukken is dan helemaal niet zo moeilijk, en goedkoper dan via de uitvaartondernemer.

Nog een goed idee: vraag iemand die dichtbij staat om ceremoniemeester te zijn. Er zijn professionele ritueelbegeleiders of sprekers voor uitvaarten. Maar geven die echt een persoonlijke touch aan het afscheid? Iemand uit je directe kring kan dat, zo hebben wij geleerd, meestal veel beter. Met een beetje advies en begeleiding natuurlijk. Niet alle uitvaartondernemers staan open voor zulke opties, maar het is de moeite van het bespreken waard. Een persoonlijk afscheid heeft volgens ons juist met dit soort dingen te maken: samen doen, elkaar helpen. Je zult zien dat mensen het heel fijn vinden als ze een steentje kunnen bijdragen. Er is nog een tip die voor sommige mensen heel goed is: regel het helemaal zelf. Er zijn tegenwoordig genoeg uitvaartondernemers en websites die zogenaamde budgetuitvaarten aanbieden, soms voor niet meer dan 1250 euro. Maar je moet wel goed op de kleine lettertjes letten. Voor dat bedrag mag je bijvoorbeeld vaak niet zelf bij het afscheid zijn. En wat heb je dan? Laat je goed voorlichten en bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt. Met deze tips kun je de kosten voor een persoonlijk afscheid beperken, maar eigenlijk zijn het net zo goed tips om het afscheid juist persoonlijker te maken. Het standaard proces is namelijk precies wat het is: standaard. En naarmate je zelf meer betrokken bent, met de mensen om je heen, wordt het afscheid waardevoller. En dat is toch waar het om gaat? 

Tot slot, wil je weten wat een uitvaart bij BobbieFinns kost, dan kun je al die informatie vinden op deze pagina.