Wat kost een uitvaart? Vergelijk deze kosten maar eens.

Als je eigenlijk met de zaak getrouwd was.

”Het was fijn dat ze met ons mee dachten met ons budget, toch was het een prachtig afscheid.”

 

Wat kost een uitvaart? Vergelijk deze kosten eens.

​Dit is een veel gestelde vraag. De meeste uitvaartverzekeraars, zoals Dela of Monuta, geven op hun site de mogelijkheid de kosten te berekenen. Dan kom je snel op bedragen van 7000, 8000 euro of (veel) meer. Ik ben van mening dat het ook anders kan. En je hebt zeker keuzes. Daarom zal ik het eens anders benaderen. Ik zet opties naast elkaar en vergelijk de kosten voor je. Bij een uitvaart komen verschillende kosten kijken. Allereerst zijn daar de kosten van de daadwerkelijke begrafenis of crematie.

Wat kost een (technische) crematie of begrafenis?

Deze kosten kun je vrij precies benoemen. Ieder crematorium heeft een online prijslijst. Voor de kosten kun je het beste kijken naar een technische crematie. Dat is puur de technische crematie zonder familie, en zonder dienst in de aula of gebruik van de koffiekamer. Een dergelijke crematie kost bij Dela 925 euro. Dat is inclusief het zes maanden bewaren van de as. Voor kinderen gelden andere prijzen (zeg maar de helft), evenals voor een crematie die vroeg in de ochtend plaatsvindt (725 euro).

De kosten van een begrafenis zitten iets anders in elkaar. De gemeente Eindhoven berekent bijvoorbeeld voor een begrafenis op doordeweekse dagen 264 euro. Op zaterdag is dat 423 euro. Kindergraven zijn net zo duur. Naast de kosten voor de begrafenis komen daar dan nog de kosten van de zogenaamde grafrust bij. Anders gezegd, je huurt de plek voor een periode van in dit geval 10 jaar. Een gewoon graf op een van de gemeentelijke begraafplaatsen van Eindhoven kost bijvoorbeeld 842 euro.

De kosten van een begrafenis of technische crematie zijn over het algemeen goed te vergelijken. Na de crematie krijg je bij het crematorium na 30 dagen de urn. Deze kun je zelf verstrooien of laten verstrooien. Je kunt hem ook thuis bewaren. Hier zijn meestal geen kosten aan verbonden.

Bij een begrafenis krijg je ook nog de kosten van een grafmonument. Voor een eenvoudige steen ben je al snel 1500 euro kwijt. Gaat het om bijzetting in een bestaand graf? Dan heb je in principe geen kosten voor een nieuw monument, het graf moet wel geopend worden, de steen wordt meestal voorzien van een nieuwe naam en daarna moet het graf weer geplaatst worden. Dat kost allemaal al snel meer dan 300 euro.

Maar er zijn nog meer kosten waar je mee te maken krijgt.

De kosten van het afscheid: de huur van een ruimte en de catering van een uitvaart.

Als je een afscheidsdienst of viering van het leven wilt houden in de aula van het crematorium of de begraafplaats, dan moet je die ruimte veelal huren. Dela vraagt voor het gebruik van de aula (60 minuten) en koffiekamer (60 minuten) 760 euro. Bij de gemeentelijke begraafplaatsen zijn de kosten voor de aula meestal inbegrepen als er een aula is. Alternatieve locaties zijn altijd op aanvraag qua kosten, maar aan een mooie ruimte voor een uitvaart in Eindhoven hangt minimaal een prijskaartje van 500 euro. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere locatie. Bijvoorbeeld thuis, op de voetbalvereniging of bij het restaurant waar je graag komt.

Een van de grootste kostenposten bij een afscheidsdienst, zijn de kosten van catering. Wil je wat meer dan een kop koffie met de beroemde cake, dan kan het snel oplopen. Op het moment dat je 100 mensen te gast hebt en die wil je allemaal laten borrelen en ze drinken enkele consumpties per persoon dan gaan de kosten van catering al heel snel naar de 1000 euro. En dan heb je nog helemaal niks geks gedaan. Als je daar nog wat borrelhapjes bij doet zit je zo aan het dubbele. The sky is ook hier de limit, maar verkijk je niet op de kosten. Een goed vertrekpunt is te rekenen met ongeveer 15 euro per persoon. 

De kosten van de rouwkaarten en een rouwadvertentie.

Tegenwoordig zijn er ook andere manieren om een overlijden bekend te maken, bijvoorbeeld via social media, zoals Facebook en WhatsApp. Dat is snel en goedkoop. Maar als een bericht gedeeld wordt op Facebook raak je ook snel het overzicht kwijt qua aantal gasten dat je op de uitvaart kunt verwachten. Dat is bij een normale advertentie natuurlijk ook zo.

Een kaart kun je maken zoals je die wilt. Er zijn geen wettelijke eisen aan de rouwkaart, of rouwaankondiging zoals sommigen hem noemen. Het drukken van een kaart met een envelop kost al snel 3 euro per kaart bij een oplage van 50 kaarten. Portokosten is ook iets om rekening mee te houden, je zit al snel op 2 postzegels en die kosten tegenwoordig 2,02 euro samen.

De kosten van een rouwadvertentie verschillen. Het hangt af van het formaat en van de oplage van de krant. Als voorbeeld: een advertentie van 85 mm breed en 175 mm hoog in de gehele oplage van het Eindhovens Dagblad kost ongeveer 1200 euro. Dezelfde advertentie in de Volkskrant kost 1700 euro. Een advertentie die half zo hoog is kost natuurlijk dan de helft.

Naast deze kosten zijn er de kosten die te maken hebben met de verzorging en opbaring van de overledene. En ook de kosten van de kist.

De kosten van het transport en verzorgen, opbaren en de rouwkist.

Deze kosten zijn over het algemeen wat minder transparant. De lokale uitvaartondernemer hanteert vaak een totaalprijs voor deze kosten. Maar deze kosten zijn soms ook online terug te vinden. Het transport van de overledene van huis naar rouwcentrum kost ruim 200 euro. En dat is ook een beetje de prijs voor andere elke rit die je maakt. Dan vindt het vervoer plaats in een reguliere rouwbus. Wil je een klassieke rouwauto dan kun je voor een dergelijke rit al snel 125 euro meer rekenen. Maar dan heb je ook wel de keuze uit veel kleuren en modellen. Je mag overigens ook zelf de uitvaartkist vervoeren als je een auto hebt waar de kist in past.

Ook de kosten van verzorging zijn niet overal inzichtelijk. Dela geeft hier als een van de weinige grote uitvaartverzorgers enigszins inzage in. Het verzorgen van een overledene kost bij Dela 254 euro. Als je als nabestaande daarbij wilt zijn, dan zijn de kosten 305 euro. De verzorging duurt dan ongeveer een uur. Al deze tarieven zijn online te vinden. Ook de lokale uitvaartondernemer geeft hier soms online openheid en inzage over.

Verblijf in een regulier rouwcentrum kost over het algemeen 120 euro per dag. Daarbij moet je voor elk rouwbezoek ongeveer 125 tot 140 euro afrekenen. De meeste uitvaartcentra bieden tegenwoordig ook de optie van een 24-uurs kamer aan. Je kunt dan op bezoek zo vaak en wanneer je wilt. Denk in dat geval aan een prijs van circa 185 euro per dag.

Thuis opbaren is veel goedkoper. Bovendien geeft het veel meer flexibiliteit. Je kunt bij je geliefde wanneer je wilt en je bepaalt ook zelf wanneer je bezoek wilt hebben. Thuis afscheid nemen is ook fijn en intiem. Thuis opbaren kan op een bed, dan is er alleen een koeling nodig. Die kost 110 euro voor de hele periode tot de dag van crematie of begrafenis. Je kunt ook kamerschermen huren, mocht je de overledene een eigen hoekje willen geven. Bij een thuisopbaring is het af en toe nodig om het lichaam te controleren. Zo’n controle kost 65 euro per keer.

De kosten van de kist, ook wel rouwkist zijn met de komst van online-winkels ook veel inzichtelijker. De eiken gelamineerde kist die Dela in de prijslijst heeft staan voor 600 euro, kost online inclusief gecombineerde bezorging rond de 265 euro. Als je kiest voor een echt houten kist (populierenhout bijvoorbeeld) dan kun je die voor dezelfde prijs kopen. Voordeel van zo’n kist is dat je die heel goed kunt beschrijven of er tekeningen op kunt maken. Dat doen tegenwoordig niet alleen kinderen, ook wordt de kist bij een afscheid vaak gebruikt om de overledene een persoonlijke boodschap mee te geven.

En tot slot zijn er de kosten van de uitvaartondernemer.

De kosten van een uitvaartondernemer.

Welke kosten berekent de uitvaartondernemer voor zijn of haar diensten? Dit is lang niet altijd transparant. De meeste uitvaartondernemers berekenen een all-inn tarief. Dat maakt het kosten vergelijken lastiger en onoverzichtelijk. In het algemeen kun je rekenen op een bedrag tussen 1500 en 2500 euro. Maar dat zegt niet alles. Hoeveel tijd steekt de uitvaartondernemer in het afscheid? Draait hij of zij een standaard draaiboek af of heb je dagelijks contact om het samen helemaal op maat vorm te geven? Dat maakt veel verschil.

Mijn advies is om vooral zelf te kijken wat je wilt en dat te bespreken met de uitvaartondernemer. Kijk in hoeverre hij met je meedenkt, en in hoeverre hij komt met een correcte prijs.

De kosten van een uitvaart: conclusie.

Ik begon in deze branche omdat de uitvaartwereld een ondoorzichtig woud was waarin je op een erg slecht moment in je leven je weg moet zien te vinden. Veel uitvaartondernemers komen met het boek onder de arm waarin de mogelijkheden getoond worden. Vaak is dat min of meer standaard. Voor de meeste ondernemers zijn de uitvaartkist, bloemen en kaarten ook een verdienmodel. Het is een goed idee om vooraf je wensen en ideeën vast te leggen, zodat je die kunt bespreken als het moment daar is.

Ik verdien mijn geld met het helpen vormgeven en uitvoeren van een afscheid, een viering van het leven. De vergoeding die ik daarvoor graag wil hebben is er een voor mijn uren. Verdienen aan de verkoop van kist, bloemen en andere zaken is in mijn ogen niet meer van deze tijd.

Wil je het overigens heel goedkoop, dan kun je altijd kiezen voor een budgetuitvaart. Overigens kom je dan ook vaak van een koude kermis thuis: je koopt dan alleen de logistiek rondom het afscheid. De kist, de crematie en het transport. De menselijke maat komt er niet aan te pas.

Wil je meer weten over de kosten als wij je helpen, en wat er allemaal bij komt kijken? Kijk op wat kost een uitvaart.