En: is een uitvaartkaart nog wel van deze tijd?
Bij vrijwel elke uitvaart maken we een uitvaartkaart, ook wel rouwkaart genoemd. Hoewel het ook steeds vaker voorkomt dat we alleen nog een digitale kaart maken die verstuurd wordt via e-mail of WhatsApp en zelfs in sommige gevallen gedeeld wordt op Facebook en Instagram.
Een digitale uitvaartkaart hoef je niet te drukken, dus dat scheelt tijd. Als er haast is, is een digitale kaart vaak praktischer. Wat ook scheelt is dat je hem niet hoeft te verzenden. Dat scheelt kosten. Op een uitvaartkaart zit al snel ruim 2 euro aan postzegels.
Aan de andere kant gaat er natuurlijk ook niks boven een op maat gemaakte kaart die bij veel mensen een mooie plek in huis krijgt. Op die manier draagt een dergelijke kaart ook bij aan de rouwverwerking.
Een rouwkaart is bedoeld om mensen uit te nodigen voor een begrafenis of crematie en om ze op de hoogte te stellen van het overlijden. Hoewel er geen strikte regels zijn voor wat er op een uitvaartkaart moet staan, zijn er enkele elementen die vaak worden opgenomen.
Hier zijn enkele suggesties voor wat je op een uitvaartkaart kunt vermelden:
- Informatie over de overledene: Vermeld de naam van de overledene en de geboorte- en sterfdatum. Eventueel kun je ook de geboorteplaats en plaats van overlijden vermelden.
- Aankondiging van het overlijden: Geef een korte aankondiging van het overlijden, zoals “Met diepe droefheid delen wij mede dat [naam van de overledene] is overleden.”
- Datum, tijd en locatie: Vermeld de datum, tijd en locatie van de begrafenis of crematie. Hiermee geef je de ontvangers de benodigde informatie om aanwezig te kunnen zijn.
- Eventuele speciale instructies: Als er speciale instructies zijn, zoals het verzoek om donaties aan een goed doel in plaats van bloemen, of als er specifieke kledingvoorschriften zijn, kun je deze ook op de kaart vermelden. Tip: wil je dat mensen een bloem meenemen, dan vermeld op de kaart dat deze onverpakt moet zijn.
- Contactinformatie: Vermeld een correspondentieadres. Dat kan eventueel ook een e-mailadres zijn.
De grootste tip die we kunnen geven is: zoek online op overlijdensberichten als je zoekt naar formuleringen, mooie citaten of andere inspiratie zoekt voor een uitvaartkaart. En natuurlijk denken wij altijd graag met je mee.